Živou krížovou cestou si pripomenú ukrižovanie Ježiša Krista

20.04.2011 Prešov

Prešov 20. apríla (TASR) – Organizátori 4. ročníka Živej krížovej cesty, ktorá sa bude konať 22. apríla v Prešove, očakávajú, že podujatie priláka do centra mesta množstvo záujemcov. Príbeh o ukrižovaní Ježiša Krista prestavia návštevníkom ľudia z farnosti v Nižnej Šebastovej.
Autentická atmosféra, ktorú sa podarilo vytvoriť amatérskym hercom, prilákala už na prvé dva ročníky v N. Šebastovej niekoľko stoviek návštevníkov. V minulom roku sa podujatie na Veľký piatok konalo už v centre Prešova a zúčastnilo sa na ňom približne 4000 ľudí.
Ako dnes uviedol pre TASR farár z N. Šebastovej Peter Gombita, na dramatickom stvárnení umučenia Ježiša sa podieľa vyše 50 amatérskych hercov a ďalších niekoľko desiatok dobrovoľníkov.
\"Prvé tri ročníky nás presvedčili o tom, že atmosféra, ktorú vedia vytvoriť naši herci stvárnením jednotlivých obrazov, ponúka ľuďom priestor na rozjímanie, zamyslenie i modlitbu. Boh poslal na zem svojho syna, aby nás vykúpil. Jeho smrť a následné vzkriesenie je nádejou pre nový život,\" povedal Gombita.
Príbeh o posledných hodinách života Ježiša Krista sa začne odohrávať o 10. hodine pred budovou prešovskej radnice. Následne sa herci v dobových kostýmoch sprevádzaní návštevníkmi podujatia budú presúvať po pešej zóne a ďalších uliciach, kde sa odohrajú jednotlivé obrazy krížovej cesty. Záver dramatického predstavenia sa uskutoční v Záhrade umenia stvárnením ukrižovania.
V úlohe Ježiša sa už štvrtýkrát predstaví Marek Marcin. Tvrdí, že prostredníctvom tejto novej formy evanjelizácie chcú napomôcť ľuďom k hlbšiemu duchovnému prežitiu najväčších sviatkov kresťanov - Veľkej noci.
\"V dnešnej dobe, ktorá má prívlastok hektická, je priam nevyhnutné šíriť posolstvo pokoja a nádeje,\" konštatoval Marcin. Dodal, že živú krížovú cestu videlo dosiaľ spolu viac ako 9000 ľudí a záujem z roka na rok stúpa.
 

Vyberte región